Ex-trader Société Générale wil herziening proces

De Franse ex-trader Jérôme Kerviel van Société Générale wil een herziening van zijn proces. Kerviel werd in maart 2014 veroordeeld voor het nemen van te grote risico’s bij de bank. Maar volgens een nieuwe getuige zou het proces gemanipuleerd zijn door de bank Société Générale.
AFP

De nieuwe getuige diende zich zondag aan. Magistrate Chantal de Leiris zou verklaard hebben dat Société Générale op de hoogte was van de praktijken van Kerviel. Hieruit moet blijken dat Société Générale haar verantwoordelijkheid in de zaak ontloopt.

Deze getuigenis en het feit dat een medewerkster van de financiële brigade van de politie eerder al haar twijfel had uitgesproken over het onderzoek, zette Kerviel aan om het proces te laten herzien.

Jérôme Kerviel werd veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan drie jaar effectief wegens misbruik van vertrouwen. De ex-trader heeft altijd ontkend dat hij de enige verantwoordelijke was. Hij spande dan ook op zijn beurt een rechtszaak aan tegen Société Générale. Hij kreeg deels gelijk. De voorziene schadevergoeding van 4,9 miljard euro verviel reeds.