IMF knipt in groeiverwachting wereldeconomie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn voorspelling voor de wereldwijde economische groei dit jaar verlaagd. De organisatie waarschuwt voor een "ontsporing" door de slabakkende Chinese economie, de recessie in Brazilië en de dalende olieprijzen.
AP2014

Na een groei van 3,1 procent in 2015 zou het wereldwijde bruto binnenlands product dit jaar aandikken met 3,4 procent, zo voorspelt het IMF nu. Bij de vorige voorspelling in oktober ging het IMF evenwel nog uit van een groei met 3,6 procent. Voor 2017 verwacht de instelling nu 3,6 procent groei in plaats van 3,8 procent.

China speelt een sleutelrol, met de recente beursproblemen en een vertraging in de activiteit. Maar toch laat het IMF zijn verwachting voor dat land dit jaar ongewijzigd. De voorspelde 6,3 procent groei zou wel het slechtste resultaat in 25 jaar zijn. Rusland (-1 procent) en Brazilië (-3,5 procent) zouden dan weer met hun recessie blijven kampen.

Voor de eurozone ziet het IMF het positiever in. De prognose voor de muntunie wordt met 0,1 procentpunt opgetrokken naar 1,7 procent groei. Van de Amerikaanse economie verwacht het muntfonds dat ze met 2,6 procent zal groeien, wat 0,2 procentpunt minder is dan eerder voorspeld.