Londerzeel hoopt op tussenkomst Rampenfonds voor waterschade

Het gemeentebestuur van Londerzeel roept alle inwoners op dossiers op te stellen voor de schade die ze de afgelopen dagen leden als gevolg van de wateroverlast. Londerzeel hoopt dat de overstroming op basis van de ingezamelde informatie wordt erkend als algemene natuurramp, waardoor voor een aantal schadegevallen een tussenkomst kan worden uitgekeerd.

De brandweer ontving vrijdag en zaterdag in totaal een 60-tal oproepen voor hulp. In de meerderheid van de gevallen liepen kelders onder water. Her en stroomde het water echter ook de huizen binnen. Op zijn website waarschuwt het gemeentebestuur dat sinds 1 maart 2007 in alle woningverzekeringspolissen (brand en eenvoudige risico's) een dekking tegen de meest voorkomende natuurrampen moet worden opgenomen. Het is de verzekeraar die derhalve dient tussen te komen voor de beschadigde en door de verzekering gedekte goederen.

Als het schadefeit als algemene natuurramp erkend wordt, worden goederen die niet verzekerd zijn binnen een brandpolis enkel vergoed als het slachtoffer kan aantonen dat hij recht had op een leefloon of een gelijkwaardige vergoeding op het ogenblik van de ramp. Goederen die al verzekerd zijn binnen de gewone brandverzekering komen nooit in aanmerking voor een vergoeding van het rampenfonds. Dat is wel het geval voor goederen die niet verzekerbaar zijn door een gewone brandpolis.