Moeder van terreurslachtoffer bindt strijd met Belgische staat aan

Nadine Ribert-Reinhart, de moeder van een van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, wil klacht indienen tegen de Belgische staat. In een interview met de Franse zender BFM TV beschuldigt ze België van "nalatigheid" met betrekking tot de opvolging van jihadisten.

Uit het onderzoek naar de aanslagen van 13 november in Parijs, waarbij 130 doden vielen, blijkt dat verschillende daders in Sint-Jans-Molenbeek leefden en/of de Belgische nationaliteit hadden.

"Ik ga samen met onze advocaat vragen om België aan te klagen. Dit heet nalatigheid en achter die nalatigheid zitten families die iemand verloren zijn", aldus de vrouw. Volgens haar had de Belgische overheid nog voor de aanslagen kunnen ingrijpen.

Haar zoon Valentin, een advocaat, werd doodgeschoten in concertzaal Bataclan.

"Nalatigheid van Belgische staat in deze zaak bewijzen, is niet evident"

De Belgische staat kan wel degelijk aansprakelijk worden gesteld als ze fouten maakt of als ze in gebreke is in zaken die haar toebehoren. Maar daar zijn concrete bewijzen voor nodig, zo zei advocaat Johan Platteau in "De ochtend".  Platteau schat de kansen van de moeder dan ook laag in. "Ze zal moeten bewijzen dat de Belgische staat nalatig is geweest. Dat de Belgische staat dus over die bepaalde informatie beschikte en er niets mee heeft gedaan. De bewijslast ligt dus bij de moeder. En dat lijkt me niet evident."