Naar een Franstalig communautair front? - Johanne Montay

De Franstalige partijen schrokken hard toen N-VA-voorzitter Bart De Wever aankondigde dat zijn partij een nieuwe staatshervorming wil voorbereiden. Komt er opnieuw een Franstalig communautair front?
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Woensdag rond 17 uur stuurde Bart De Wever een persbericht uit en dat was het grote politieke moment van vorige week. Er is geen communautaire wapenstilstand “binnen” de N-VA. De parlementsleden en fractieleiders Hendrik Vuye en Veerle Wouters moeten aan de volgende communautaire stappen werken.

Er kwam een storm aan reacties van de Franstalige partijen: cdH, PS, MR, Défi (ex-FDF). Wat? “Opnieuw een institutioneel project bij de N-VA? Dat zat  toch in de koelkast, néé?“. Verbazing op de redacties - want dit was toch geen scoop - maar daar waren de  Franstalige partijen het niet mee eens.

Dezelfde dag om Om 15.30 uur houdt PS-Voorzitter Elio Di Rupo een persconferentie. De voorzitter van de PS heeft het over… N-VA. Hij wil reageren op de “N-VA-dreiging om te besparen in de sociale zekerheid”. De PS zegt dat ze niet verrast is dat Bart De Wever opnieuw “de sociale bescherming van de arbeiders aanrandde”. N-VA, N-VA, N-VA…

Toeval?

Wat een toeval! Di Rupo en De Wever sturen hun mededeling dezelfde dag, met een verschil van twee uur, de wereld in. Die twee hebben dat zeker niet afgesproken. Maar het leek alsof we terug in de tijd gekatapulteerd werden, de verkiezingen van 2014, of omgekeerd al leefden tijdens de verkiezingen van 2019.

Zo reageerde Di Rupo alweer op Bart De Wever met een nieuw perscommuniqué: “Charles Michel werd door N-VA bedrogen”. Het leek opnieuw de traditionele win-winmatch tussen PS en N-VA waarin beide partijen een overwinning mogen halen.

FDF, dat nu “Défi” heet, schoot ook op de MR: “Het probleem is de N-VA niet, maar de MR”, zei voorzitter Olivier Maingain. N-VA bereidt zich voor op separatisme”.

De MR kon niet achterblijven. Olivier Chastel kwam doodkalm de dag nadien naar de RTBF Radio. “Elke politieke formatie denkt over haar toekomst na. PS doet het, wij doen het, N-VA denkt ook aan 2019.” Hij maakte nog gebruik van een heel klassieke truc om te vermijden dat de regering afgezwakt wordt door de verklaringen van Bart De Wever: een theoretisch verschil maken tussen wat N-VA-ministers binnen de regering doen, en wat de partij buiten de regering zegt.

cdH-oproep

Dan kondigde de cdH haar wensen voor 2016 aan. Voorzitter Benoît Lutgen gaf een informele toespraak aan journalisten. Hij pleitte voor een vergadering van de Franstalige partijen om over de toekomst van de Franstaligen na te denken. Wallonië en Brussel samen, zonder ruzie en rivaliteit.

Het is de tweede keer dat Lutgen zo’n oproep doet. De eerste keer had hij een antwoord van maar twee partijen gekregen: Ecolo en FDF (nu Défi). Nu Bart De Wever officieel over de toekomst van Vlaanderen wil nadenken, zou je denken dat het cdH-voorstel meer succes heeft? Helemaal niet.

MR-klap

Het antwoord van MR-voorzitter Olivier Chastel was bijzonder scherp: “Het beste antwoord op institutionele aanvragen is goed bestuur in de gewesten.” Gewesten, die door cdH en PS geregeerd worden.

En Chastel voegde nog iets toe: “De MR denkt alleen maar aan een beste en coherente verdeling van bevoegdheden tussen de Franstalige instellingen.” Begrijp, tussen Waals en Brussels gewest, en de Federatie Wallonië-Brussel.

Voor een Franstalig “front” is het veel te laat, of veel te vroeg…

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.