Onvoldoende controle op het ontginnen van kobalt

Grote elektronicabedrijven zoals Apple, Samsung en Sony controleren onvoldoende of het kobalt in hun producten niet werd gedolven door kinderen. Dat zegt Amnesty International. Kobalt wordt onder meer gebruikt in smartphones en elektrische wagens. Meer dan de helft van alle kobalt komt uit de Democratische Republiek Congo.
AP2004

De mijnwerkers werken in gevaarlijke en ongezonde omstandigheden en er zijn vaak kinderen bij. Kinderen hebben Amnesty verteld dat ze voor 1 of 2 dollar per dag tot 12 uur lang moeten werken in de mijnen.

Het kobalt komt via Chinese bedrijven terecht bij producenten die batterijen maken. En die batterijen zouden dan gebruikt worden in de producten van de grote elektronicareuzen. Amnesty wil dat zij nagaan of de mensenrechten wel worden nageleefd bij de ontginning van kobalt.

Meest gelezen