Pamela Anderson veroorzaakt opschudding in Franse parlement

Pamela Anderson heeft een bezoek gebracht aan het Franse parlement in Parijs om een wetsvoorstel tegen het gedwongen voederen van eenden en ganzen te steunen. Ook Gaia-kopman Michel Vandenbosch was van de partij. Niet alle parlementsleden waren opgezet met hun bezoek.
ERIC FEFERBERG

Al vele jaren is Anderson een fervente voorvechter van dierenrechten wereldwijd. Vandaag was de Canadese actrice bekend van "Baywatch" te gast in het Franse parlement op uitnodiging van de Fondation Brigitte Bardot en Laurence Abeille. Dat groene parlementslid bereidt een wet voor die het gedwongen voederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras verbiedt.

"Ik roep alle Fransen op niet langer foie gras te eten", vertelde Anderson de aanwezige pers in aanwezigheid van Michel Vandenbosch. "Het is een gruwelijke luxe, waardoor jaarlijks 80 miljoen vogels door dwangvoeding immens lijden en kwellingen moeten ondergaan".

"Puur politiek spektakel"

Fabrikanten van foie gras toonden zich via hun federatie "erg geschokt" over het initiatief. Ook verschillende parlementsleden waren weinig opgezet met het bezoek van Anderson. Haar aanwezigheid leidde tot een ware volkstoeloop van fotografen en cameralui. Enkele politieagenten moesten de meute in goede banen leiden. "Haar komst is puur politiek spektakel", verklaarde Hugues Fourage, de woordvoerder van de socialistische fractie. Op de sociale media heeft het bezoek van Anderson dan weer een golf van seksistische commentaren veroorzaakt.

Ganzenlever werd in 2006 tot Frans gastronomisch erfgoed uitgeroepen, waardoor de productie tegen een verbod beschermd werd. In de meeste Europese landen is de productie van foie gras als dierenmishandeling verboden. Daar behoort België niet bij. Voor de productie van ganzenlever is een onnatuurlijke gezwollen vette lever nodig. Daartoe worden de dieren volgepropt met voedsel.