Patiënt bespaart 13 miljoen euro door campagne "goedkoopst voorschrijven"

De campagne "goedkoopst voorschrijven" die einde maart werd gelanceerd, heeft zowat 13 miljoen euro bespaard voor de patiënt en 29,8 miljoen euro voor de overheid. Dat heeft minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) bekendgemaakt in de Kamer. Het gaat om één van de maatregelen uit het toekomstpact dat De Block met de farmaceutische industrie heeft afgesloten. De verschillende maatregelen samen waren goed voor een besparing van 23 miljoen euro voor de patiënt en 89,4 miljoen euro voor de overheid.
ADAM GAULT/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De minister gaf in de Kamercommissie Volksgezondheid een stand van zaken over het toekomstplan. "Dit bewijst dat hervormen en daarbij out of the box denken en samenwerken met onze bedrijven een win-win situatie kan opleveren voor de patiënten én voor de overheid", aldus De Block.

De campagne was gericht aan artsen en huisartsen. Vroeger moeten huisartsen 50 procent goedkope geneesmiddelen voorschrijven. Sinds vorig jaar moedigen De Block en het RIZIV huisartsen en tandartsen aan de goedkoopste medicijnen voor te schrijven.

Het RIZIV schreef zo'n 25.600 artsen en 5.300 tandartsen persoonlijk aan en verspreidde een brochure die op de website van de meeste gezondheidsinstellingen werd overgenomen. Er zag ook een app het levenslicht waarmee artsen snel konden achterhalen welke geneesmiddelen het goedkoopst zijn.

Prijzen verder naar beneden

Op 1 maart gaat het systeem "patent cliff" in werking. De prijs van geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen en die vrij mogen worden geproduceerd, daalde vroeger geleidelijk aan. Binnenkort nemen die prijzen evenwel een forse duik. Geneesmiddelen categorie A (zoals diabetes- of kankergeneesmiddelen) dalen in totaal met 60,73 procent en geneesmiddelen categorie B (bijvoorbeeld antibiotica) in totaal met 54,35 procent.

Nog vanaf 1 maart zal de zogenaamde veiligheidsmarge nog maximaal 5 euro bedragen. Dat is het supplement dat de patiënt betaalt voor een terugbetaald geneesmiddel, bovenop het remgeld. Nu bedraagt die marge maximaal 10,8 euro.

In overleg met de farmaceutische sector en met de apothekers wordt tot slot gewerkt aan een systeem om in "real time" een beleid rond de onbeschikbaarheid van geneesmiddelen te voeren.