Renault roept 15.000 auto's terug om motor opnieuw af te stellen

De Franse autobouwer Renault roept 15.000 auto's terug om hun motoren af te stellen zodat het filtersysteem correct werkt bij alle temperaturen. Dat heeft de Franse minister van Milieu Ségolène Royal bekendgemaakt. In het kader van die terugroepactie, worden in België 383 auto's teruggeroepen.

Vorige week raakte bekend dat Franse fraudebestrijders vestigingen van Renault hebben bezocht als onderdeel van een onderzoek naar gesjoemel met de uitstoot van auto's. De auto's zouden in sommige gevallen de uitstootnormen overschrijden.

De Franse minister van Milieu Ségolène Royal reageerde toen dat Renault niet moedwillig heeft gefraudeerd met autosoftware, zoals bij Volkswagen het geval geweest zou zijn. Maar de cijfers die het bedrijf gaf over de uitstoot van CO2 en stikstofoxiden klopten niet.

Ook de Franse autobouwer zegt niet te frauderen, maar neemt nu toch maatregelen om te voldoen aan de normen. "Om een motor af te stellen, is een halve dag tijd nodig. Renault engageert zich om ruim 15.000 wagens terug te roepen om ze te controleren en juist af te stellen", aldus Royal.

De woordvoerder van Renault België Karl Schuybroek laat weten dat er in België 383 auto's betrokken zijn bij de terugroepactie. "Het gaat om een technisch probleem met een filter in de uitlaat van Renault-wagens van het model Captur, met dieselmotor dCi 110, die geproduceerd werden tussen februari en eind juli", aldus Schuybroek. Hij benadrukt op zijn beurt dat het probleem niets te maken heeft met de heisa rond de sjoemelsoftware bij Volkswagen.