Rode Kruis op zoek naar donoren plasma en bloedplaatjes

Omdat niet iedereen op de hoogte is van het belang van plasma of bloedplaatjes, lanceert het Rode Kruis Vlaanderen een nieuwe campagne waarmee de bevolking geïnformeerd wordt over de verschillende bloedproducten. De bevolking wordt opgeroepen om naast bloed, ook plasma of bloedplaatjes te doneren. "Voor de donor maakt dat niet echt verschil, het is hetzelfde prikje in de arm", legde An Luyten van het Rode Kruis uit in "De ochtend".
AP2011

"We verwachten voor 2016 een stijging van de vraag naar bloedplasma. Als je dan ziet dat in 2015 ten opzichte van 2014 het aanbod dat wij konden aanleveren gedaald is, dan begrijp je dat we daar met een spanning zitten."

De nieuwe campagne focust dan ook vooral op het inzamelen van plasma. "Dit jaar hopen we een kleine 10 procent meer plasma in te zamelen", aldus Luyten. "Dat betekent 92.000 extra opkomsten voor plasma. We zijn dus op zoek naar heel wat nieuwe plasmadonoren."

Plasma wordt overigens voor verschillende doelen gebruikt. "Zo leveren we plasma aan ziekenhuizen voor patiënten die bijvoorbeeld ernstige stollingsstoornissen hebben of voor baby's met geelzucht. Het komt ook voor dat kankerpatiënten plasma nodig hebben. Daarnaast leveren we ook plasma om te verwerken tot belangrijke medicatie."

Een groot verschil tussen het doneren van bloed of het doneren van plasma is er niet. "Het is hetzelfde prikje in de arm. Het enige verschil is dat er voor plasma een machine wordt gebruikt die vaststaat, dus men kan alleen plasma doneren in de donorcentra en dus niet in de mobiele afnamepunten."