Ruim 170.000 herinneringsbrieven voor laattijdig indienen belastingaangifte

De fiscus heeft vorig jaar in september 172.409 herinneringsbrieven verstuurd naar belastingplichtigen die hun aangifte te laat hadden ingediend. Vorige maand kregen 48.605 belastingplichtigen een waarschuwing in de bus dat ze een boete moeten betalen. Deze maand volgen nog gelijkaardige brieven. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in de Kamer geantwoord op een vraag van Gautier Calomne (MR).
BELGA

Wie een herinneringsbrief in de bus krijgt voor het te laat indienen van de belastingaangifte, heeft veertien dagen de tijd om de situatie in orde te brengen en een boete van 50 tot 1.250 euro te vermijden.

Op 13 november bleken 89.885 belastingbetalers die een herinneringsbrief hadden gekregen (52 procent), nog steeds hun aangifte niet te hebben ingediend. De fiscus stuurde in december 48.605 mensen een bericht dat ze een boete zouden moeten betalen. In de loop van januari mogen nog anderen een dergelijke brief verwachten.

Het verzenden van herinneringsbrieven wegens het niet indienen van de belastingaangifte, gebeurt sinds enkele jaren automatisch en gecentraliseerd. Voor het aanslagjaar 2014 werden de kosten voor het sturen van de herinneringsbrief en voor de opvolging ervan, geraamd op 685.000 euro.