Rusland verhoogt Oekraïense gasrekening met nog eens 2,5 miljard

De Russische gasgigant Gazprom eist nog eens 2,5 miljard dollar van Oekraïne voor gas dat het land niet verbruikte, maar contractueel wel moet betalen. Rusland claimt nu al bijna 32 miljard dollar (ruim 29 miljard euro) van het Oekraïense Naftogaz.

De nieuwe eis heeft betrekking op een zogenaamde "take or pay"-clausule. Daarbij wordt een minimaal volume afgesproken dat sowieso betaald moet worden door de afnemer, of die het nu verbruikt of niet.

De clausule werd al een aantal keer opgeschort via voorlopige akkoorden, maar volgens Gazprom was er in het derde kwartaal geen akkoord en gold de clausule toen dus wel. Het geeft Oekraïne tien dagen de tijd om te betalen.

Volgens Kiev is de clausule ongeldig. Het verwijst naar een lopende arbitrageprocedure in de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar beslist zal worden over de Russische claims. Een uitspraak daar wordt niet voor midden dit jaar verwacht.

Oekraïne zelf eist in die procedure 26 miljard dollar van Rusland. Naftogaz koopt sinds eind november geen Russisch gas meer.

Een van de vele twistappels

Het gasdossier is maar een van de vele twistappels tussen Rusland en Oekraïne. Zeker sinds de Russische annexatie van de Krim en de Russische steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne lopen de spanningen op.

Ondertussen werden aan beide zijden onder meer handelsbeperkingen ingevoerd. Er zijn ook geen rechtstreekse vluchten meer tussen beide landen.