Sao Paulo wil enkel nog "beschaafde taxichauffeurs"

Slordig, ongeschoren, op slippers, in korte broek met (voetbal)shirtje en intussen uitgebreid je mening geven over het Braziliaanse voetbal. In Sao Paulo heeft het plaatselijke bestuur er genoeg van. Eind december werd er een decreet goedgekeurd waarmee de gedragscode van de taxichauffeurs in de miljoenenstad vrij gedetailleerd geregeld wordt. De code kadert in de strijd tegen de alternatieve taxidienst Uber.

Het moet er allemaal een beetje beschaafder aan toe gaan in de taxi’s, vindt het lokale bestuur. Daarom ziet men de taxichauffeurs liever in een hemd, een pak, een riem die de broek omhoog houdt en gesloten schoenen. Chauffeurs van duurdere taxi’s moeten dan weer een stropdas dragen. Wanneer de chauffeurs zich hier niet aan houden, kunnen ze een boete krijgen tot 9 dollar.

Gespreksonderwerpen over voetbal, religie en politiek, waarbij de emoties hoog kunnen oplopen, zijn ook uit den boze. De kans dat er gevloekt wordt, is dan groter en dat wil men absoluut vermijden.

Klanten moeten tot slot ook de mogelijkheid krijgen om hun laptop op te laden of om te betalen met hun bankkaart. Vanaf maart kunnen ze bovendien via mobiele toepassingen het gedrag van de taxichauffeur evalueren, waarna eventueel disciplinaire sancties kunnen volgen.

lees ook