Slachtoffer zuuraanval: "Wat die man gedaan heeft, is onmenselijk"

Marina Tijssen, het slachtoffer van de aanval met bijtend zuur aan een Delhaizewinkel in Antwerpen vorig jaar, wil dat de man doorverwezen wordt naar het hof van assisen. Vanmorgen was daarover een zitting van de Brusselse raadkamer. "Wat die man gedaan heeft, is onmenselijk", zegt ze.

"Ik heb vertrouwen in het gerecht en ik hoop dat ze de juiste beslissing nemen", zei Tijssen (53) na de zitting van de raadkamer. Ze sprak voor het eerst voor de camera. "Ik hoop dat het tot een assisenproces komt en dat hij de straf krijgt die hem toekomt. Wat hij gedaan heeft, is onmenselijk. Ik heb levenslang gekregen. Ik ben geen haatdragend persoon maar ik hoop dat hij een zware effectieve gevangenisstraf krijgt. En dat is niet een straf van twee of drie jaar cel. Ik heb geen troost aan zijn woorden van spijt."

Ook de advocaat van Tijssen, meester Kris Luyckx, stuurt aan op een assisenproces. "Op het assisenproces over de vorige zuuraanval, door Richard Remes op Patricia Lefranc, hebben de artsen duidelijk gemaakt dat iemand die met zwavelzuur gooit, moet weten dat dat dodelijk kan zijn. Remes gebruikte dan nog zwavelzuur aangelengd met water, terwijl deze man puur zwavelzuur gebruikte."

"Hij zegt niet veel"

Marina Tijssen, die als poetsvrouw bij Delhaize werkte, heeft intussen al 13 operaties ondergaan en er wachten haar nog veel meer ingrepen. Zo heeft ze al verschillende huidtransplantaties op de nek en rug gekregen en hebben artsen nu met een nieuwe huidtransplantatie geprobeerd ervoor te zorgen dat de vrouw opnieuw haar oogleden kan sluiten.

"De dader zelf zegt dat hij de gevolgen van zijn daden in het dossier gezien heeft en ze erg vindt, maar een duidelijke uitleg over zijn motief hebben we nog niet gehoord", aldus meester Luyckx. "Hij zegt niet veel."

Raadkamer spreekt zich uit op 2 februari

De 42-jarige Nederlander die verdacht wordt van de zuuraanval, werd opgepakt in Frankrijk en aan België uitgeleverd. Hij zit sindsdien in de gevangenis. Volgens de gerechtspsychiaters is de man toerekeningsvatbaar maar vertoont hij psychopatische en antisociale trekken. De man was eerst in verdenking gesteld voor afpersing en moordpoging, maar het Brusselse parket wil hem nu vervolgen voor foltering, voor de correctionele rechtbank.

De Brusselse raadkamer zal op 2 februari beslissen of de man naar de correctionele rechtbank dan wel naar het assisenhof wordt doorverwezen.

Dader perste Delhaize af

De aanval met bijtend zuur gebeurde op 20 februari 2015 aan een Delhaize in Antwerpen. De dader bleek een man te zijn die Delhaize eind 2014 bedreigd en afgeperst had. De identiteit van de man bleef lang een raadsel, tot hij begin maart bij een routine-wegcontrole in Frankrijk werd opgepakt.

De 42-jarige Nederlander legde in de loop van het onderzoek volledige bekentenissen af. De verdachte zou zich uitgesloten gevoeld hebben van de maatschappij en wilde - geïnspireerd door eerdere dreigementen tegen Albert Heijn - een grote winkelketen treffen.

"Ik heb levenslang gekregen"