Smokkelnetwerken ontmanteld in de regio van Calais

Franse onderzoekers hebben vorig jaar 28 illegale smokkelnetwerken ontmanteld in de regio van Calais, in het noorden van Frankrijk. De tarieven varieerden naargelang het geval, zo vernam AFP van een bron dichtbij het dossier.

Het gaat om een verdubbeling van het aantal netwerken in vergelijking met 2014, toen 14 netwerken in de regio ontmanteld werden. Vorig jaar waren in totaal 169 mensen betrokken bij de netwerken, 106 onder hen werden doorverwezen naar justitie.

De ontmantelde netwerken organiseerden de doortocht voor mensen uit Albanië (zeven in totaal), het Midden-Oosten (zeven netwerken), het Indische subcontinent (drie netwerken), Vietnam (drie netwerken) en de Hoorn van Afrika (twee netwerken). Vijf netwerken maakten geen onderscheid qua nationaliteit en één hield zich specifiek bezig met Algerijnen.

De tarieven waren afhankelijk van de "prestatie". Het meeste geld werd gevraagd voor een gegarandeerde doortocht naar Groot-Brittannië, ongeacht het aantal pogingen.
De tarieven verschilden ook naargelang het netwerk: de Eritrese netwerken rekenden 500 tot 700 euro aan, terwijl de Albanese netwerken tot 8.000 euro konden vragen. Vluchtelingen uit het Midden-Oosten moesten 900 tot 1.500 euro neertellen, tenzij ze ook valse papieren nodig hadden. In dat geval liepen de prijzen op tot 8.000 euro.

De smokkelaars lijken ook actief te zijn in België, waar vluchtelingen aan de grens soms in vrachtwagens verstopt worden. Sommige smokkelaars, die opereerden vanuit Nederland, lieten migranten hun doortocht maken via de haven van Rotterdam.