Sommigen leren het nooit: meestgebruikte paswoord is 1-2-3-4-5-6

Mensen die anno 2016 actief zijn, zouden beter moeten weten, maar nog altijd blijkt de combinatie "1-2-3-4-5-6" het meestgebruikte paswoord bij digitale versleuteling, zo leert Amerikaans onderzoek.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De Amerikaanse beveiligingsfirma SplashData onderzocht de paswoorden van 2 miljoen rekeningen die gelekt werden op het internet en het bleken nog altijd dezelfde clichématige paswoorden als in 2011 die aanleiding gaven tot een makkelijke inbraak in computers en toegang tot rekeningen.

Naast de klassieker "1-2-3-4-5-6" was ook het Engelse woord voor paswoord "password" een topper bij de mensen die hun wachtwoord simpel wilden houden, naast het letterlijk voor de hand liggende "qwerty", de eerste zes letters op de toetsenborden in de Engelstalige wereld. Meer gesofistikeerde internauten kozen voor "1-2-3-4-5-6-7-8", gewoon omdat bepaalde sites wat langere paswoorden vragen.

Het is geen toeval dat internetfraude voorkomt, wanneer mensen zich niet méér moeite getroosten om de toegang tot hun pc of rekening af te schermen met moeilijker te raden paswoorden. Sommige bedrijven trachten dit euvel te verhelpen door identificatie via biometrische gegevens zoals vingerafdrukken, stemherkenning, gezichtsherkenning, iriskenmerken, netvliespatroon en zelfs aderpatroon en hartslag van de werknemers te vragen.