Tekening Jan Van Eyck voor het eerst naar het buitenland

De tekening "Kruisiging" van Jan van Eyck reist voor het eerst naar een buitenlands museum. Het topstuk uit de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen hangt vanaf 25 januari naast het gelijknamige schilderij van Jan van Eyck in de tentoonstelling "A new look at a Van Eyck masterpiece", in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Het museum ontdekte de zeldzame 15e-eeuwse tekening in 2012. Daarvoor was niet duidelijk dat het om een werk van Jan van Eyck of zijn atelier ging.

De plaat werd in 1971 gekocht door psychiater W. Hofman voor tien gulden op een inboedelveiling in Groningen. Het werk deed hem denken aan het schilderij van Jan van Eyck in New York. Toen de plaat te zien was in Museum Boijmans Van Beuningen op de tentoonstelling "De weg naar Van Eyck" werd na uitvoerig onderzoek Hofmans mening bevestigd: het bleek inderdaad om een uitzonderlijk kunstwerk uit de 15e eeuw te gaan en uit de directe omgeving van Jan van Eyck. Het museum kocht het kunstwerk aan met steun van verschillende fondsen.

De tekening wordt in New York getoond naast het schilderij de "Kruisiging" van Jan Eyck, waar de tekening volgens internationale experts nauw mee samenhangt. Beide kunstwerken zijn voor het eerst in eeuwen naast elkaar te zien.

Meest gelezen