Verfijnde test geeft uitsluitsel over kwaadaardigheid eierstokcyste

Onderzoekers van het Departement Ontwikkeling en Regeneratie van de KU Leuven en het Imperial College London hebben de test verfijnd waarmee kan worden vastgesteld of een cyste op de eierstokken goed- of kwaadaardig is. De nieuwe test geeft hierover in alle gevallen definitief uitsluitsel, terwijl er tot nog toe bij 20 tot 25 procent van de patiënten onzekerheid over het resultaat bleef.
Image 02414311 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS
Archieffoto.

Of een cyste op de eierstokken goed- of kwaadaardig is, maakt voor de betrokken patiënte een hemelsbreed verschil. Vrouwen met een goedaardige cyste moeten vaak niet geopereerd worden of kunnen na een kleine kijkoperatie dezelfde dag al naar huis. Patiënten die een kwaadaardige tumor ontwikkelen, staan voor een meer ingrijpende operatie. De operatietijd is aanzienlijk langer en de kans op complicaties veel groter. Nadien moeten zij worden opgevolgd door een gynaecologisch oncoloog.

De inschatting van de aard van de tumor gebeurt in de praktijk met de zogenaamde "simple rules"-test, maar voor 20 tot 25 procent van de patiënten bood deze test geen uitsluitsel.

Professor Dirk Timmerman (KU Leuven) en het International Ovarian Tumor Analysis-team analyseerde de resultaten van de echografie van de eierstokken bij 5.000 patiënten uit 22 verschillende landen. Op basis van deze eigenschappen kon worden vastgesteld welke combinatie van eigenschappen aantonen dat de cyste goed- of kwaadaardig is.

De verfijnde test is onmiddellijk toepasbaar in de medische praktijk.