2015 was warmste jaar ooit sinds start van de metingen

Het jaar 2015 was het warmste jaar ooit op aarde sinds het begin van de metingen aan het einde van de negentiende eeuw. 2015 klopt daarmee het record van 2014, concludeert het National Oceanic and Atmospheric Administration, de Amerikaanse instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie.

Voor het hele jaar 2015 kwam de gemiddelde temperatuur op aarde en in zee uit op 0,90 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van de twintigste eeuw. Dat is meteen het hoogst sinds de metingen, die teruggaan tot in 1880. Het vorige record, dat van 2014, werd geklopt met 0,16 graden.

December was de warmste december sinds 136 jaar. Maar liefst tien van de twaalf maanden van 2015 braken records.

De warmterecords werden vastgesteld bijna overal in de wereld, onder meer in Centraal-Amerika, de noordelijke helft van Zuid-Amerika, het noordelijke, zuidelijke en oostelijke deel van Europa, net als in het westen van Azië en grote delen van Siberië.

Het kwik bereikte de hoogste niveaus in 136 jaar ook in Oost- en Zuid-Afrika, in de Stille Zuidzee, in de Atlantische en Indische Oceaan en in de Noordelijke IJszee.

Meest gelezen