Aanslag in Pakistan opgeëist door taliban

Gewapende mannen hebben een universiteit aangevallen in de buurt van Peshawar, in het noordwesten van Pakistan. Het dodental is in de loop van de ochtend opgelopen tot 20. De aanslag is inmiddels opgeëist door een bevelhebber van de taliban. De Pakistaanse ordediensten hebben de vier aanvallers kunnen uitschakelen.

"De politie heeft me gemeld dat een schietpartij plaatsvindt op de campus", aldus de vicerector van de universiteit van Bacha Khan vanmorgen in Charsadda, op zo'n 50 kilometer van Peshawar. Ooggetuigen in de buurt hadden schoten en twee explosies gehoord.

Volgens mediaberichten begon de aanval rond 9.30 uur plaatselijke tijd. De politie, het leger en hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. De hulpdiensten hebben het over 20 dodelijke slachtoffers, onder wie universiteitsstudenten en bewakers.

Op het moment van de aanval waren meer dan 3.000 studenten op de universiteit. 600 van hen waren bij een poëzie-bijeenkomst. Volgens de politie zijn de meeste studenten gered.

De berichtgeving was vanmorgen erg verward. "Alle ziekenhuizen in de omgeving zijn in paraatheid gebracht", zei radiocorrespondente Wilma Van der Maten in "De ochtend" op Radio 1. "Er staan rijen ambulances voor de deur."

Inmiddels hebben de Pakistaanse ordediensten alle aanvallers kunnen uitschakelen en doden.  De Pakistaanse premier Nawaz Sharif, die in Zwitserland is voor het Economisch Forum in Davos, heeft de aanval scherp veroordeeld.

De Pakistaanse taliban hebben de aanslag opgeëist teghenover de persagentschappen AFP en AP. "Onze vier kamikazes hebben vandaag een aanval uitgevoerd tegen de universiteit Bacha Kahn", heeft een taliban-bevelhebber via de telefoon gemeld aan AFP.

De provincie Khyber-Pakhtunkhwa is een bolwerk voor de Pakistaanse taliban. In december 2014 werden in een school in Peshawar nog 136 kinderen vermoord. Na die aanval startte het Pakistaanse leger een groot offensief tegen de extremisten.