Colombia vraagt om zwangerschappen uit te stellen door zikavirus

De Colombiaanse overheid vraagt koppels om zwangerschappen de komende maanden te vermijden, vanwege de aanwezigheid van het zikavirus in het land. Dat virus is ongevaarlijk voor volwassenen, maar kan tot geboorteafwijkingen leiden. Ook Brazilië en andere landen in de regio zijn getroffen door het virus.

"We raden alle koppels die in het land wonen aan om zwangerschappen te vermijden" tijdens de huidige fase van de verspreiding van het zikavirus (ZIKV), "die kan lopen tot juli 2016", aldus het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht dat al dateert van 7 januari. Daarin vraagt de overheid ook aan vrouwen die al zwanger zijn en op een hoogte van minstens 2.200 meter wonen, om tot juli niet naar zones te reizen die lager gelegen zijn, waar het risico op besmettingen hoger is.

Het virus, dat koorts, huiduitslag en hoofd- en gewrichtspijnen veroorzaakt, wordt verspreid via de mug "Aedes aegypti", die ook de drager is van het dengue- en chikungunyavirus.

Ruim 11.000 besmettingen

In Colombia werden al meer dan 11.000 gevallen van besmettingen met het zikavirus geregistreerd, 459 van hen zijn zwangere vrouwen. Het virus is vooral gevaarlijk voor die vrouwen, omdat het kan leiden tot geboorteafwijkingen of zelfs de dood van de foetus.

In Brazilië werden tussen oktober en januari, op het moment dat het virus zich in het land verspreidde, al meer dan 3.500 gevallen van microcefalie geregistreerd. Dat is een zeldzame aandoening waardoor de schedel van de kinderen erg klein is en een normale ontwikkeling van de hersenen kan verhinderen. Minstens vier kinderen zijn al overleden aan zika-gerelateerde microcefalie. Mogelijk zijn het er meer, want nog tientallen sterfgevallen worden onderzocht.

De Verenigde Staten hebben vrijdag al zwangere vrouwen afgeraden om naar Colombia en dertien andere landen in Latijns-Amerika en in de Caraïben te reizen, waar het virus zich heeft verspreid.

Foto: Een Braziliaans kind dat geboren is met microcefalie.