Eerste gevallen van zikavirus in de VS

In de Amerikaanse staat Florida zijn de eerste drie gevallen van het zikavirus vastgesteld in de VS. Het gaat om mensen die recent naar Latijns-Amerika reisden, aldus de Amerikaanse autoriteiten.

De eerste twee gevallen werden gedetecteerd in Miami-Dade, waar de getroffen personen in de maand december in Colombia waren. Het derde geval werd vastgesteld in Hillsborough, bij een persoon die vorige maand naar Venezuela reisde, aldus Mara Gambineri, van het gezondheidsdepartement in Florida.

In de VS is nog niemand besmet door de drie. De ziekte verspreidde zich de afgelopen weken echter snel in het zuiden van Amerika en in de Caraïben.

Het virus wordt overgedragen via een prik van de aedes aegypti. Voorlopig bestaat er geen vaccin en kunnen enkel de symptomen behandeld worden. Die zijn over het algemeen: grieperigheid (koorts, hoofdpijn en spierpijn) en manifesteren zich binnen de twaalf dagen na de beet. De ziekte leidt zelden tot levensbedreigende problemen maar kan wel gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die kort na een besmetting zwanger raken.