EU is verontrust over ontvoeringen door China

De ambassadeur van de Europese Unie in China, Hans-Dietmar Schweisgut, heeft in Peking zijn ongerustheid uitgesproken over het ontvoeren en vasthouden door dat land van enkele mensen met Europese paspoorten. Eén van hen is een Zweed die door China verdacht wordt van "illegale activiteiten".

Dat mensen plots verdwijnen en pas veel later bekend wordt dat ze veroordeeld zijn wegens dit of dat, is al jaren een gangbare praktijk in China. Onlangs was dat het geval met een aantal zakenlui.

Aanleiding voor de ongerustheid is de recente arrestatie van de Zweed Peter Dahlin op de luchthaven van Peking. Dahlin werkt voor de mensenrechtenorganisatie "Chinese Urgent Action Working Group" en zit al twee weken vast. In een videoboodschap die is uitgezonden op de Chinese staatstelevisie CCTV heeft Dahlin "bekend" dat hij de Chinese wet overtreden heeft en hij heeft zijn spijt daarover betuigd. 

De EU-ambassadeur is niet overtuigd van de echtheid van de "bekentenis" en en zegt dat niet te verifiëren is of die niet is afgedwongen. Het dwingen tot dergelijke "bekentenissen" op video is schering en inslag in China.

Wat nieuw is, is dat China dat systeem nu blijkbaar uitbreidt tot Hongkong en buiten de grenzen en ook tot mensen met een buitenlandse nationaliteit.

China pakt mensen op in Hongkong en Thailand

Dahlin is niet de enige met een Europees paspoort die de voorbije weken "verdwenen" is en nadien in China bleek vast te zitten. Het gaat om Lee Bo met een Brits paspoort en Gui Minhai met de Zweedse nationaliteit. Beide mannen zijn geboren in China, maar verloren hun nationaliteit toen ze voor een buitenlandse kozen.

De ene is onlangs "verdwenen" in Hongkong, dat nu een regio binnen China is, maar met een speciaal statuut dat bepaalde burgervrijheden garandeert die in de Volksrepubliek niet bestaan. De andere werd dan blijkbaar ontvoerd in Thailand. Hij dook nadien ook op in een video, waarin hij zei dat hij uit eigen beweging naar China was gegaan omdat hij betrokken zou geweest zijn bij een vluchtmisdrijf.

Opvallend is dat beide mannen werkten aan de uitgave van een boek over het liefdesleven van de Chinese president Xi Jinping. De voorbije weken zijn in totaal zes boekenuitgevers uit Hongkong verdwenen. Sinds juni vorig jaar is er in China een sterke campagne tegen mensenrechtenactivisten aan de gang. Er zouden al meer dan 130 mensen opgepakt of onder huisarrest gezet zijn. Volgens het communistische regime in Peking is die campagne gericht tegen mensen die "de massa's willen opzetten tegen de regering".