Franse mensenrechten­organisatie vraagt einde van nood­toestand

La Ligue des Droits de l'Homme (LDH) vraagt aan de Franse Raad van State om de noodtoestand in Frankrijk op te heffen. Dat schrijven Le Monde en France Info. De organisatie hekelt vooral het verbod op openbare bijeenkomsten en de administratieve huiszoekingen.

De organisatie vraagt de stopzetting van de noodtoestand via een kortgeding bij de Raad van State. De zaak zou op 26 januari voorkomen.

"De beperking op enkele fundamentele vrijheden van de Fransen is (twee maanden na de invoering van de noodstoestand, nvdr) niet meer gerechtvaardigd en niet meer in proportie", zegt de advocaat van de organisatie. Al benadrukt de organisatie dat ze het belang van de strijd tegen terrorisme niet betwist.

Als de noodtoestand niet kan worden opgeheven, dan hoopt de organisatie dat de maatregelen wel wat versoepeld kunnen worden, zeker wat betreft de administratieve huiszoekingen en het verbod op openbare bijeenkomsten.

Steun van VN-deskundigen

Gisteren was er al een gelijkaardige oproep. Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties bevolen Frankrijk toen om de noodtoestand na 26 februari niet meer te verlengen.