Hillary Clinton verzond "topgeheimen" via privémail

Hillary Clinton heeft tijdens haar ambtsperiode als minister van Buitenlandse Zaken, van 2009 tot 2013, via haar privémail minstens twee mails verstuurd waarin "topgeheimen" voorkwamen. De Amerikaanse zender Fox News kon beslag leggen op een brief daarover die door een inspecteur van de toezichthouder op de Amerikaanse inlichtingendiensten vorige week werd verstuurd naar voorzitters van een aantal commissies van het Congres. Ook CNN bericht erover.

Het gaat om geheimen waartoe in principe maar een beperkt aantal mensen, zoals hoge regeringsfunctionarissen en inlichtingenofficieren, toegang hebben. Ze krijgen de classificatie "topgeheim".

Het campagneteam van Clinton en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkennen dat er informatie niet gepast werd behandeld. De informatie en de e-mails in kwestie werden allemaal retroactief geclassificeerd, luidt het. Volgens het State Department kan dezelfde informatie ook van verschillende bronnen komen, die niet allemaal geclassificeerd zijn.

Clinton kwam vorig jaar onder vuur te liggen toen aan het licht kwam dat ze tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken haar private mailadres voor officieel berichtenverkeer gebruikte. Later bleek dat mails die vanop haar privéserver werden verstuurd, geheime informatie bevatten.