Inspectie van Doel moet bezorgdheid van Nederland wegnemen

De Nederlandse minister van Milieu Melanie Schultz heeft een bezoek gebracht aan de kerncentrale van Doel. Ze heeft een inspectie van de centrale bijgewoond, samen met minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). Het bezoek moet de ongerustheid bij de Nederlanders wegnemen.
AFP or licensors

Een kruisinspectie, zo heet een bezoek waarbij nucleaire experts van twee landen elkaars controles van de kerncentrales bijwonen en advies uitwisselen. Normaal wordt daarover niet gepraat, zegt minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), maar het bestaat al lang, tussen België en Frankrijk bijvoorbeeld. "Met Nederland is het echter de eerste keer, vandaar dat er ministers bij zijn", zegt VRT-journaliste Nina Verhaeghe.

Maar er is meer, zo zijn de Nederlanders bezorgd over de veiligheid van onze kerncentrales, aangezien ze de laatste tijd over veel incidenten horen. "Vooral in het zuiden van Nederland zijn ze bezorgd. In Maastricht bijvoorbeeld, maar ook in Bergen op Zoom", zegt correspondent Joris van Poppel.

De inspecties hebben als doel te bekijken welke verbeteringen en investeringen uitbater Electrabel heeft gedaan na de kernramp in de Japanse stad Fukushima in 2011.

Zo zijn in Bergen op Zoom gisteren zeker 200 mensen samengekomen op een informatiebijeenkomst over de kerncentrale van Doel. Daar werd opgeroepen om straks, tijdens de geplande inspectie van Doel, spandoeken mee te nemen om de sluiting van de kerncentrale te eisen.

In Maastricht heeft de gemeenteraad dan weer beslist om naar de rechter te stappen om de kerncentrale van Tihange te laten sluiten. Die ligt op 40 kilometer van Maastricht.

Ook kruisinspecties met Luxemburg en Duitsland

De nucleaire toezichthouders zullen naast Frankrijk en Nederland, binnenkort ook gelijkaardige inspecties plannen met de buurlanden Duitsland en Luxemburg. Volgens Jan Bens  -topman van de nucleaire controleorganisatie FANC, zijn dergelijke kruisinspecties interessant om de efficiëntie te verhogen en bij te leren.

Hij wijst op de manier waarop de kerncentrales van Doel lessen hebben kunnen trekken uit de kernramp in Fukushima. Die inspecties gaan overigens verder dan kerncentrales en slaan ook op nucleaire technologie in ziekenhuizen.