IS verwoest oudste christelijke klooster in Irak

De terreurgroep IS heeft het oudste christelijke klooster van Irak verwoest. Satellietfoto’s bevestigen nu het eerdere vermoeden. Het 1.400 jaar oude klooster is volledig vernield.

IS is zeker niet aan zijn proefstuk toe. Eerder verwoestten ze al gebouwen die volgens hen in strijd zijn met hun geloof. Deze keer gaat het om een christelijk klooster in het noorden van Irak. Het was het oudste christelijke klooster van Irak. Na 1.400 jaar is het nu met de grond gelijkgemaakt door IS.

Bij het noordelijke Mosul, de op twee na grootste stad van Irak, werd het klooster rond 595 gesticht door een Assyrische monnik. Het werd gebruikt als gebedsplaats. Recent vonden ook Amerikaanse soldaten hun weg naar deze religieuze plaats om te bezinnen.

De enige priester van het klooster moest twee jaar geleden Irak ontvluchten, want hij vreesde voor het voortbestaan van zijn heiligdom. DigitalGlobe, een firma die satellietbeelden maakt, vergeleek oude satellietbeelden van de omgeving met recente satellietbeelden, zo werd het vermoeden van de priester bevestigd. Op de beelden kon de firma zien dat de gebedsplaats verwoest is.

Het christelijke klooster voegt zich aan een alsmaar groeiende lijst van historische sites verwoest door IS.