Kegelspin is Europese spin van het jaar

Met haar kegelvormig achterlijf en een vernuftig schuilelement in haar web, is de "kegelspin" verkozen tot Europese "spin van het jaar". Dat beslisten 78 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen, zo meldt de Belgische Arachnologische Vereniging Arabel.

"De kegelspin is geen zeldzaamheid. Ze wordt in heel Europa aangetroffen van zeeniveau tot op ongeveer 1.600 meter hoogte", zeggen Christhoff Hörweg en Koen Van Keer (Arabel). "De soort verkiest niet al te donkere naaldwouden, waar ze lokaal erg algemeen kan voorkomen, maar je kan ze ook vinden langs bos- en parkwegen of in droog weiland."

Dat het achterlijf van de spin uitloopt in een kegelvormige bult, maakt de spin uniek onder de Belgische spinnen. Ook bijzonder is de dikker gesponnen verticale band die door het midden van haar web loopt. Die band bekleedt de spin met planten- en prooiresten, en dat verschilt van andere spinnen die zo'n "stabilimentum" weven.

"In het midden van dat lijnvormige bouwwerk laat ze een opening vrij en daar gaat de kegelspin dan inzitten. Zo maakt ze de 'afvalband 'dicht en onttrekt ze zichzelf, tussen het afval, aan het oog van mogelijke aanvallers. Hierdoor is de kegelspin een van de weinige diersoorten die zelf haar omgeving zodanig bewerkt, dat ze er in gecamoufleerd is. Bij de meeste dieren werkt camouflage omgekeerd: zij passen zich aan aan de omgeving."

De onderzoekers willen met de verkiezing van een "spin van het jaar" niet alleen het publiek inlichten en enthousiast maken voor spinnen, maar ook oproepen om waarnemingen met een goede foto te posten op www.waarnemingen.be.