Leerstoelen "hedendaagse islam" om veranderingen in islam beter te begrijpen

Om de veranderingen in de islam beter te begrijpen, slaan wetenschappers van de Universiteit Gent (UGent) en de Université catholique de Louvain (UCL) de handen in elkaar voor twee "leerstoelen hedendaagse islam". Tijdens een inhuldigingslezing morgen neemt professor Yadh Ben Achour, een sleutelfiguur in de recente politieke omwenteling in Tunesië, het woord.
Professor Yadh Ben Achour

De leerstoelen worden met steun van het Fonds Baillet Latour opgericht door het Centre Interdisciplinaire d'Etudes de l'Islam dans le Monde Contemporain (CISMOC) aan de UCL en the Middle East and North Africa Research Group (MENARG) aan de UGent. "De leerstoelen promoten de studie van de hedendaagse islam vanuit een interdisciplinair perspectief, rekening houdend met de talrijke vormen van moslim-zijn vandaag de dag", klinkt het.

Tot nu toe werd de islam aan universiteiten vanuit een historische en filologische insteek bestudeerd. "De leerstoelen hedendaagse islam daarentegen zullen de islam vanuit sociologische, antropologische en politiek-wetenschappelijke invalshoeken belichten. Deze benadering is dan ook een nieuwe uitdaging die overeenkomt met de realiteit van vandaag."

Zowel bij MENARG (UGent) als CISMOC (UCL) zullen ten minste twee onderzoekers voor een periode van drie jaar werken aan beter islamonderwijs en -onderzoek. "Onderzoek naar de verschillende soorten moslims en hun voorkeuren in zowel Europa als in de Arabische wereld, rekening houdend met de bestaande tendensen om dit in goede banen te leiden, zal helpen om beter inzicht te krijgen in de huidige maatschappelijke veranderingen."

Morgen heeft een inhuldigingslezing plaats waar professor Yadh Ben Achour het woord neemt. Ben Achour is een sleutelfiguur in de Tunesische revolutie van 2011 en de daaropvolgende democratische transitie. Hij is advocaat en decaan van de faculteit Juridische Wetenschappen van Tunis.