Loch Ness mogelijk tientallen meters dieper dan gedacht

Op het diepste punt is het Loch Ness in Schotland niet 229,8 meter diep, maar wel 270,9 meter. Dat beweert een schipper die de bodem met sonarapparatuur heeft gescand. Niet iedereen is overtuigd van de nieuwe meting.

Het Loch Ness is een groot en bijzonder diep meer in Schotland. Het is zo'n 37 kilometer lang en tot 1,6 kilometer breed. Het meer is vooral bekend van de verschillende waarnemingen van het zogenoemde monster van Loch Ness, een quasimythisch prehistorisch beest dat in de diepte zou rondzwerven.

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek ten spijt, is het monster nog niet gevonden. Wel is vastgesteld dat het meer op het diepste punt 229,8 meter diep is, maar volgens schipper Keith Stewart klopt dit niet. Hij beweert dat het diepste punt liefst 270,9 meter diep is. Die diepte heeft hij naar eigen zeggen gemeten in een kloof op de bodem van het meer, niet ver van de oever. Zijn collega's van Jacobite Cruises hebben de kloof al Keith's Abyss gedoopt.

Bult op de bodem

In één beweging steekt ook de aloude legende van het monster de neus aan het raam. "Ik heb nooit in het monster geloofd", vertelt Stewart aan The Telegraph. "Maar twee weken geleden, zag ik op het sonarscherm een beeld in de vorm van een lang object dat als een bult op de bodem van het meer leek te liggen. Toen ik diezelfde plek later opnieuw scande, was het object verdwenen."

"Later merkte ik een donkere vorm. Het bleek een kloof te zijn. Ik voerde een meting uit met onze nieuwste apparatuur en ontdekte dat het punt 270,9 meter diep is. Ik heb de kloof nadien nog verschillende keren gemeten om zeker te zijn dat het cijfer correct is."

Volgens Stewart is het goed mogelijk dat de kloof relatief recent is ontstaan door een aardbeving. Het Loch Ness ligt immers pal op een breuklijn die van Canada tot in Noorwegen loopt. Hoe dan ook is meer onderzoek nodig om zijn ontdekking te bevestigen.

Maritime and Coastguard Agency

Het is zeer de vraag of dat onderzoek er ook effectief komt. Aan de BBC laat het Maritime and Coastguard Agency weten dat het niet van plan is de bodem nogmaals te onderzoeken. Het is dit agentschap dat instaat voor de officiële metingen van meren en zeeën in en rond het Verenigd Koninkrijk.

Adrian Shine van de wetenschappelijke organisatie The Loch Ness Project toont zich wél enthousiast, maar waarschuwt voor foutieve metingen. "Ik ben voorzichtig omdat Stewart zijn metingen dicht bij de oever van het meer heeft uitgevoerd. Hierdoor kan de sonarapparatuur onjuiste echo's oppikken wat tot verkeerde dieptemetingen kan leiden. Zelfs moderne apparatuur kan met deze anomalie kampen."