Nederlandse premier wil "sterke daling" vluchtelingen "binnen 6 tot 8 weken"

De Europese Unie moet "binnen zes tot acht weken" een "sterke daling" in het aantal vluchtelingen realiseren. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte in het Europees Parlement in Straatsburg gezegd bij de voorstelling van het Nederlandse voorzitterschap dat op 1 januari van start ging. Rutte belooft een "vastberaden, pragmatisch en realistisch" voorzitterschap dat focust op "resultaten" en "het uitvoeren van gemaakte afspraken".

Ondanks het winterweer arriveren er elke dag nog steeds zo'n 2.000 vluchtelingen in Europa. Ook het Nederlandse voorzitterschap zal dus de komende weken en maanden veel tijd en energie in het dossier moeten steken.

"Voor alle duidelijkheid: de huidige aantallen zijn niet houdbaar. We hebben geen tijd meer te verliezen. Binnen zes tot acht weken moet we een sterke daling realiseren in het aantal vluchtelingen", verklaarde Rutte.

Gisteren had ook Europees president Donald Tusk in Straatsburg in nog scherpere bewoordingen de alarmbel geluid. De bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders op 17 en 18 maart in Brussel wordt volgens hem "het laatste ogenblik om te zien of onze strategie werkt". "Als dat niet zo is", zo vervolgde de Pool, "zullen we getuige zijn van ernstige gevolgen, zoals de ineenstorting van Schengen".

Buitengrenzen

Om een worst case scenario te vermijden, moet "afspraak is afspraak" het adagium worden, betoogde Rutte. "Het is cruciaal dat de afspraken die eind vorig jaar met Turkije werden gemaakt voortvarend worden uitgevoerd, om de druk op onze buitengrenzen te verlichten (...)"

"Het is tegelijkertijd cruciaal dat we de buitengrenzen onder controle krijgen, met name in Griekenland, en dat de overeengekomen hotspots er komen. En het is cruciaal dat de registratie van vluchtelingen nu echt snel op orde komt, conform afspraak, zodat alle lidstaten hun aandeel kunnen leveren in de opvang."

"Brexit zou slecht zijn voor VK en voor EU"

Ook het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie zal wegen op het Nederlandse voorzitterschap. "Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke partner. Vertrek uit de Unie zou slecht zijn voor het VK en slecht voor de EU", stelde Rutte.

"Maar wat we niet moeten doen, is het gesprek versmallen tot de vraag: "meer of minder Europa"? Het gaat om een beter Europa, dat het beste doet en het meest bereikt voor mensen."