Ook George Clooney en Lupita Nyong'o mengen zich in Oscardebat

"Tien jaar geleden deed de Academy het beter. De Oscars gaan de verkeerde kant op." Met die woorden hekelt nu ook acteur George Clooney het gebrek aan diversiteit bij de Oscars. Actrice Lupita Nyong'o toont zich eveneens teleurgesteld.
A2014

De lijst met namen uit de filmindustrie die zich uitspreken in het debat over de "blanke" Oscarnominaties, groeit met de dag aan. Nu geeft ook tweevoudig Oscarwinnaar George Clooney zijn mening te kennen. "Tien jaar geleden deed de Academy het beter", zegt hij aan Variety. "Denk maar aan alle Afrikaans-Amerikaanse acteurs die toen een nominatie kregen. Toch denk ik niet dat het probleem bij de keuzes van de Academy ligt, maar wel bij de kansen die minderheden in kwaliteitsfilms krijgen."

"Ik denk dat Afrikaanse-Amerikaanse acteurs terecht beweren dat de filmindustrie hen niet voldoende vertegenwoordigt. Dat is absoluut zo. En dan hebben we het niet eens over Hispanics. Voor hen is de situatie nog erger. We moeten beter doen. We hébben in het verleden al beter gedaan."

"Onbewuste vooroordelen"

Via Instagram laat ook Lupita Nyong'o haar stem horen. De Afrikaans-Amerikaanse actrice won in 2014 de Oscar voor beste actrice in een bijrol voor haar vertolking in "12 years a slave" van regisseur Steve McQueen. "Ik ben teleurgesteld door het gebrek aan inclusie bij de Oscarnominaties", schrijft ze. "Het zet me aan het denken over onbewuste vooroordelen en over wat prestige verdient in onze cultuur."

"De Oscars moeten de voorwaarden van kunst in onze moderne samenleving niet bepalen, maar wel een diverse weerspiegeling zijn van het beste van wat kunst ons vandaag te bieden heeft. Ik schaar me achter mijn collega's die om verandering vragen door de verhalen te verbreden en de mensen die ze vertellen te erkennen."

AP2014