Oppositie neemt Turtelboom opnieuw onder vuur voor energieheffing

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom blijft de Vlaamse energieheffing of "Turteltaks" verdedigen. Die heffing is nodig om de schuldenberg van het verleden op te lossen en is bovendien eerlijk verdeeld over gezinnen en bedrijven. Dat herhaalde de Open VLD-minister na een nieuwe aanval van de oppositie. Die blijft vragen om de Turteltaks in te trekken.

Oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen en SP.A riepen minister Turtelboom in het Vlaams Parlement op de taks in te trekken. "De taks is niet rechtvaardig, niet billijk en een dubbelbelasting. Maar u rijdt koppig door", aldus Groen-fractieleider Björn Rzoska. Hij riep Turtelboom op "de politieke moed" te hebben de taks in te trekken.

Maar minister Turtelboom gaf geen krimp. Zij blijft erop hameren dat de "schuldenberg" uit het verleden moest aangepakt worden "Die miljardenput ligt er. Dan heb je twee mogelijkheden. Ofwel die put doorschuiven naar je kinderen en kleinkinderen ofwel je verantwoordelijkheid opnemen". Nog volgens de Open VLD-minister is er wel degelijk sprake van een "eerlijke verdeling van de inspanningen tussen gezinnen en bedrijven. Dat is 50-50". Bovendien heeft de regering een "totaalvisie op kmo's".

Voor SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke voldeed het antwoord van Turtelboom niet. "U bent geen historicus die het verleden moet uitleggen. U hebt ervoor gekozen een forfaitaire taks op te leggen. U schuift de factuur in de nek van alleenstaanden, gezinnen en kmo's. Waarom blijft u potdoof voor maatschappelijke roep om de maatregel in te trekken?".

Maandag raakte bekend dat de elektriciteitsfactuur van kmo's op een jaar tijd met 1.900 euro stijgt, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks. Dat bleek uit een studie van energieregulator VREG.