Opschudding in Nederland over prognose asielzoekers

In Nederland is opschudding ontstaan over een prognose van het aantal asielzoekers in 2016. Ambtenaren gaan uit van 90.000 mensen, tegenover 58.000 vorig jaar. Volgens het televisieprogramma Nieuwsuur heeft de regering-Rutte de hogere prognose bewust naast zich neergelegd. Oppositiepartijen CDA en D66 eisen nu opheldering.

"Het kabinet leidt Nederlanders om de tuin", stelt Sjoerd Sjoedsma van D66. Hij wil dat het kabinet de verschillende ramingen naar de Kamer stuurt. Mona Keijzer (CDA) twitterde dat ze een debat in de Kamer wil over de kwestie en om onderbouwing van de cijfers gaat vragen.

Officieel gaat de Nederlandse regering voor dit jaar uit van zo'n 58.000 asielzoekers. Die lagere verwachting heeft volgens bronnen van Nieuwsuur een politieke reden. Vooral regeringspartij VVD zou de 90.000, of gemiddeld 7.500 asielaanvragen per maand, een "onaanvaardbaar hoog getal" hebben gevonden.

Maar achter de schermen maakt men zich wel grote zorgen over de toestroom, aldus de NOS. Vraag is ook of Nederland een plan-B heeft als het aantal asielzoekers effectief bijna zou verdubbelen tegenover vorig jaar. Nu al hebben sommige gemeenten moeite met de organisatie van (sociale) huisvesting en onderwijs. En ook het draagvlak bij de gewone Nederlander neemt af, de voorbije weken liepen protesten tegen asielcentra herhaaldelijk uit de hand.