Overlevende Auschwitz schenkt kampmuseum miniatuurpantoffels uit WO II

Het museum bij het voormalige nazivernietigingskamp Auschwitz in Polen is een opmerkelijk artefact rijker: een paar miniatuurpantoffels dat een gevangene tijdens WO II maakte en een andere gevangene cadeau deed. Die laatste heeft ze nu aan het museum geschonken.
AFP or licensors

Nauwelijks een centimeter groot zijn ze, de miniatuurpantoffels die de 90-jarige Joodse vrouw én overlevende van Auschwitz Batszewa Dagan het museum bij het voormalige vernietigingskamp van de nazi's heeft geschonken. Dat gebeurde tijdens een kleine ceremonie in haar huis in Israël, het land waar ze na WO II naartoe trok. Museumdirecteur Pjotr Cywinski heeft het kleinood vandaag aan de pers voorgesteld.

"De pantoffels zijn gemaakt in Auschwitz en horen ook thuis in Auschwitz", heeft Dagan verklaard. Ze maakte ze niet zelf, maar kreeg ze cadeau van een onbekende Joodse vrouw die eveneens in het kamp gevangen zat. "Ze gaf ze in de hoop dat ze me naar vrijheid zouden leiden. Ze was getrouwd met een politieagent, een Duitser in Berlijn. Ze hadden een dochter. Het kind was bij haar man gebleven, zij was gedeporteerd. Ze was verdrietig en praatte voortdurend over haar dochter die ze zo miste. Ze vroeg zich af of ze haar ooit nog zou weer zien."

Na haar gevangenschap in Auschwitz werd Dagan achtereenvolgens naar de kampen van Ravenbrück en Malchov in Duitsland gedeporteerd. In Israël bouwde ze later een carrière als pedagoog uit. Ze schreef verschillende kinderboeken en ook poëzie over de Holocaust.

Tussen 1940 en 1945 zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen omgekomen in Auschwitz. Het grootste deel waren Joden, maar ook gewone Polen, Roma en Sovjetgevangenen behoorden tot de slachtoffers. Vorig jaar bracht een recordaantal van 1,72 miljoen mensen een bezoek aan het voormalige vernietigingskamp.

Meest gelezen