Personeel van asielcentra gaat radicalisering opvolgen

Het personeel van Fedasil zou binnenkort een cursus over opsporen van radicalisering krijgen. Er komt ook een meldpunt voor radicalisering en het personeel van asielcentra moet opmerkingen daar bij het minste signaal doorgeven.

Volgens De Standaard bestaat de cursus uit drie luiken. Er is een juridisch luik, een bijdrage van de Staatsveiligheid en een uiteenzetting over het proces van radicalisering door gespecialiseerde ambtenaren uit Brussel en Vilvoorde.

Volgens Fedasil zijn er nog geen onrustwekkende signalen van radicalisering van asielzoekers, maar is het personeel wel vragende partij voor de opleiding.

"Onze mensen hebben altijd vragen over het samenleven in de asielcentra, bijvoorbeeld hoe ze met de ramadan moeten omgaan. het belangrijkste is dat wij hen wapenen om eventuele problemen op te lossen", zegt Jean-Pierre Luxen, de directeur-generaal van Fedasil.

Naast de cursus komt er ook een meldpunt waar het personeel de minste problemen of signalen moeten meedelen. De nadruk van de aanpak ligt evenwel op preventie.