Politie zet traangas in tegen migranten in Calais

Gisterenavond kwam het tot opstootjes tussen politie en enkele honderden migranten in Calais, in het noorden van Frankrijk. De ordediensten moesten traangas inzetten om de situatie onder controle te brengen.

De incidenten kwamen er nadat de prefectuur van Pas-de-Calais aan de migranten een ultimatum had gesteld om een deel van het terrein aan de ringweg in de haven te ontruimen. De migranten worden een 100-tal meter teruggedrongen, zodat ze minder makkelijk de weg en dus de vrachtwagens op weg naar Groot-Brittannië kunnen bereiken.

De politie kwam massaal ter plaatse om de beslissing af te dwingen. Maar een 200 à 300 migranten wilden niet wijken en staken afval in brand. De ordediensten konden de migranten, die in Calais verblijven in de hoop clandestien de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken, terugdringen. In de "Jungle", zoals het tentenkamp wordt genoemd, leven naar schatting zo'n 4.000 migranten uit Afrika, het Midden-Oosten en Afghanistan.