Politiebonden noemen politieplan Jambon "een reclamestunt"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stelt vanmiddag zijn politieplan voor in het parlement. De vakbonden uiten echter nu al felle kritiek en spreken van een "reclamestunt". "Jambon belooft 2.500 extra agenten, maar hoe men dat gaat doen, weet men nog niet", zei Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA in "De ochtend".

Vlak voor Kerstmis stemde de regering in met het plan van minister Jambon om 2.500 extra politiemensen op het terrein in te zetten. "We hebben een overleg gehad op het kabinet van Jambon en daar hebben we gevraagd hoe men aan dat cijfer komt van 2.500 extra politiemensen op het terrein", vertelde vakbondsman Vincent Houssin vanochtend. "We vroegen hoe men dat ging doen en hoe men dat ging financieren. Wat bleek toen? Daar had men geen antwoord op. Men moet alles nog becijferen. Dan moet men geen cijfers verkopen aan de publieke opinie."

Volgens de politievakbonden is er ook bij de regeringspartijen kritiek op het politieplan. "In de nota van de kern staat er dat alle maatregelen die worden voorgesteld eerst gecontroleerd moeten worden op uitvoerbaarheid. Maar er is nog geen enkele van de twintig maatregelen van Jambon zeker."

2.500 extra politieagenten zijn volgens Houssin wel zeker haalbaar, maar dan moeten er extra middelen worden voorzien. "De federale politie heeft nu al een tekort aan personeelsleden van 20 procent."

Veiligheidskorps

Ook het beloofde Veiligheidskorps is weinig realistisch volgens de bonden. "Zes maanden geleden hebben ze ons voorgesteld om een groot Veiligheidskorps samen te stellen voor bewakingsopdrachten. Ze gingen daar 1.600 man voor voorzien. We hebben nu een klein Veiligheidskorps van 400 man en iedereen weet dat dat korps niet volstaat om alle taken uit te voeren. Nu, voor die 1.600 man in het grote Veiligheidskorps, wil men ex-militairen inzetten. Die staan daar niet voor te springen. Met andere woorden, men is totaal niet zeker dat men 1.600 man zal hebben. Men wil het Veiligheidskorps bovendien onder de federale politie onderbrengen maar dan zadelt men -als ze niet genoeg mensen vinden- de federale politie op met het probleem."

Voorlopig geen acties

Acties plannen de bonden voorlopig niet. "We stellen wel vast dat men veel kritiek heeft gehad op de vorige minister, namelijk Joëlle Milquet (CDH). Dat was terecht, maar wat we nu vaststellen is dat de kennis ontbreekt en dat men niet consequent is op het kabinet van Jambon. Men weet wellicht zelfs niet hoe het werkt op het terrein."