Priemgetal met 22 miljoen cijfers breekt record

Het priemgetal 2 tot de 74.207.281e macht - 1, dat maar liefst 22 miljoen cijfers telt, is vanaf nu het grootste priemgetal. Het is maar liefst 5 miljoen cijfers langer dan de vorige recordhouder. Het vorig record dateerde van januari 2013.

Een priemgetal is een getal dat u enkel kunt delen door 1 en zichzelf. Enkele voorbeelden die we allemaal vanuit de lagere school kennen zijn 2, 3, 5 en 7. Eeuwenlang zijn mathematici al op zoek naar nieuwe priemgetallen. Deze zoektocht heeft op zich geen wetenschappelijke waarde. Wel testen ze op deze manier de rekenkracht van computers.

Het priemgetal 2 tot de 74.207.281e macht - 1 is een Mersenne priemgetal. Dit is de verzameling van alle priemgetallen die kunnen geschreven worden als 1 minder dan 2 tot een bepaalde macht (2 tot de nde macht – 1). Deze priemgetallen zijn vernoemd naar de Franse monnik Mersenne. Hij beschreef dergelijke priemgetallen voor het eerst 350 jaar geleden.

GIMPS

De Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) ontdekte het nieuwe priemgetal. Het project verbindt duizenden computers van over heel de wereld om zo op zoek te gaan naar nieuwe priemgetallen. 20 jaar loopt het project al. Ze ontdekten de laatste 15 grootste Mersenne priemgetallen.

Een computer van de universiteit in centraal Missouri ontdekte het priemgetal al enkele maanden geleden. Toen ging het onopgemerkt voorbij. Tijdens een routinecontrole van de computer stuitte professor Cooper van de universiteit van centraal Missouri op de vondst.

Het is al de vierde keer dat professor Cooper naar buiten komt met een nieuw, grootste priemgetal. Hij ontvangt bij elke ontdekking 3.000 dollar. De Great Internet Mersenne Prime Search reikt een prijs van 150.000 dollar uit aan degene die een priemgetal ontdekt dat bestaat uit minstens 100 miljoen cijfers. De zoektocht naar priemgetallen is in theorie eindeloos, want het aantal priemgetallen is oneindig.

U kan zelf deelnemen aan het project en kans maken op de prijs door in te schrijven via deze link: GIMPS