Rode Kruis op zoek naar donoren plasma en bloedplaatjes

Omdat niet iedereen op de hoogte is van het belang van plasma of bloedplaatjes, lanceert Rode Kruis-Vlaanderen een nieuwe campagne waarmee de bevolking geïnformeerd wordt over de verschillende bloedproducten en hen oproept om behalve bloed- ook plasma- of bloedplaatjesdonor te worden. "Dat is nodig omdat jaarlijks ongeveer 10 procent van onze donoren afvalt: ze zijn ziek of te oud om nog bloed te geven", legt woordvoerster An Luyten uit.
AP2011

De campagne focust vooral op het inzamelen van plasma. "Dit jaar hopen we een kleine 10 procent meer plasma in te inzamelen", zegt Luyten. "Dat betekent 92.000 extra opkomsten voor plasma. We zijn dus op zoek naar heel wat nieuwe plasmadonoren."

Het wat onbekender plasma wordt onder meer gebruikt om pasgeboren baby's met ernstige geelzucht te helpen, en bloedplaatjes voor kankerpatiënten die chemotherapie krijgen.

Uit de cijfers van het Rode Kruis blijkt dat het aantal plasmadonaties in 2015 met 0,8 procent gedaald is. Het aantal bloedplaatjesdonaties is wel fors gestegen, met meer dan 11 procent, maar dat verklaart het Rode Kruis omdat donoren rechtstreeks werden aangesproken.

Ook voor bloed was er in 2015 een lichte daling (met 1,17 procent). Maar waar de vraag daarnaar vanuit ziekenhuizen daalt, is dat bij plasma net omgekeerd. Uit de cijfers blijkt nog dat vorig jaar het aantal plasmadonoren wel met 2,3 gestegen is. "Maar die donoren geven minder frequent, en dus daalde het aantal afnames toch", klinkt het. "We zijn dus op zoek naar een bredere basis aan donoren."