Stroomdistributeurs betaalden bijna 32.000 euro aan compensaties voor storingen

De distributienetbeheerders Eandis en Infrax hebben vorig jaar in Vlaanderen voor 31.923,51 euro aan compensaties uitbetaald wegens onvoorziene stroomstoringen. De regeling bestaat nog maar een jaar. In totaal waren 540 aanvragen ontvankelijk, zo blijkt uit cijfers van beide distributeurs.

Gezinnen in Vlaanderen die onaangekondigd meer dan 4 uur zonder elektriciteit vallen, kunnen daar een "ongemakkenvergoeding" voor krijgen. Die bedraagt 35 euro, plus nog 20 euro voor elke extra periode van 4 uur. Tussen 1 december en 1 maart worden de bedragen bovendien verdubbeld. Voor bedrijven geldt een andere berekening, maar zij krijgen minimaal dezelfde bedragen.

De aanvraag voor de forfaitaire vergoeding moet binnen de 30 dagen na de stroomonderbreking worden ingediend. De distributienetbeheerder (Eandis of Infrax) betaalt het bedrag binnen de 60 dagen na de aanvraag uit. Wie geen genoegen neemt met de ongemakkenvergoeding, kan proberen de werkelijke schade terugbetaald te krijgen. In dat geval moet meestal wel aangetoond kunnen worden dat de netbeheerder een fout maakte.