Swastika is niet meer welkom op Japanse toeristische gidsen

Japan gaat de swastika’s op de toeristische gidsen vervangen door pagodesymbolen, want toeristen hebben aangegeven hier aanstoot aan te nemen. De swastika's symboliseren boeddhistische tempels op de kaartjes van de gidsen.
De Japanse swastika en het pagodesymbool

De swastika -bij ons vooral bekend als het hakenkruis- wordt door de meeste westerlingen geassocieerd met de nazi’s. In navolging van de Eerste Wereldoorlog ontstond het nazisme. Zij namen het hakenkruis als symbool, waardoor het een slechte connotatie kreeg.

De oorsprong van het teken moeten we echter zoeken in het Sanskriet, een oude taal die ook wel het Oudindisch wordt genoemd, ook is de swastika sterk gelinkt aan het boeddhisme. Soms kunt u ze aantreffen afgebeeld op de borst van Boeddhabeelden. Er is echter een verschil tussen de Japanse swastika en het nazistische hakenkruis. Als u de afbeelding bekijkt ziet u dat de benen van de Japanse swastika in tegenwijzerzin draaien, bij een nazistische swastika draaien ze met de klok mee.

Verwarrende symbolen

Toch namen verschillende mensen aanstoot aan de symbolen op de toeristische gidsen. Uit een poll van de Japanse “Geospatial Information Authority” bleek dat een aantal pictogrammen niet duidelijk waren, en de swastika werd zelfs aangeduid als beledigend. Zo kwam ook naar voren uit de poll dat de omcirkelde H, die in de gids wijst op een hotel, te veel geassocieerd wordt met een landingsplaats voor helikopters. Meer dan 1000 mensen, bestaande uit toeristen, uitwisselingsstudenten en ambassademedewerkers, uit 92 verschillende landen vulden de poll in.

De “Geospatial Information Authority” lanceerde deze poll in navolging van de grote instroom van toeristen de laatste jaren. De Japanse regering wil tegen 2019 20 miljoen toeristen per jaar aantrekken, dan organiseren ze de wereldkampioenschappen rugby en het jaar nadien de Olympische Spelen. Er was een boost nodig in het Japanse toerisme na de tsunami van 2011.

De grote komst van toeristen heeft niet alleen positieve gevolgen, want de vervanging van het Japanse swastika-teken valt niet in goede aarde bij de meeste Japanners. De Japanse regering stelde de eigen inwoners gerust, enkel in de gidsen van de toeristen zullen de aanpassingen worden doorgevoerd.