Tand van Lumumba leidt tot klacht bij politie

Auteur en socioloog Ludo De Witte, die in 1999 een ophefmakend boek schreef over de moord op Patrice Lumumba, heeft gisteravond een klacht ingediend tegen de dochter van de man die het lijk ruimde. In een interview met Humo deze week, toont de dochter van "lijkenruimer" Gerard Soete een tand van de 55 jaar geleden geëxecuteerde Congolese premier.
Patrice Lumumba was de eerste democratisch verkozen premier van het onafhankelijke Congo.

"Gerard Soete heeft het lijk van Lumumba in stukken gesneden en in zwavelzuur opgelost en bij wijze van souvenir of trofee twee tanden en een vingerkootje bewaard", zegt Ludo De Witte. In een documentaire op ARD (2000), op basis van onderzoek van De Witte, toont Soete die tanden ook en maakt er een macaber grapje over. In een uitgebreid artikel in Humo afgelopen vertelt zijn dochter G. voluit over haar vader en toont ze een vergulde kies die ze aan Lumumba toeschrijft.

"Het feit dat nu ten minste één tand opduikt, toont aan op wat voor een knullige manier België wegkijkt van zijn verantwoordelijkheid", zegt De Witte. "De Lumumbacommissie had indertijd de bevoegdheid van een onderzoeksrechter en kon dus huiszoekingen uitvoeren, maar heeft Soete nooit lastiggevallen." De Witte wijst erop dat nog voor de commissie van start ging, het al duidelijk was dat Soete delen van het lijk heelde.

Ludo De Witte diende gisteravond klacht in bij de politie van Leuven. "Ik heb schrik dat de entourage van Gerard Soete die zaken gaat wegwerken, daarom moet er snel opgetreden worden", klinkt het. De politie van Leuven bevestigt dat ze een pv opstelde en overmaakte aan het parket van Leuven.

De auteur en socioloog merkt op dat de resten aan de nabestaanden van Lumumba toebehoren. "In een Afrikaanse traditie is een rouwproces pas afgelopen als er bij een stoffelijk overschot kan gerouwd worden. Bovendien is een echt graf of een publieke herdenkingsplaats belangrijk om de herinnering aan, en de ideeën van, Lumumba onder de aandacht te houden."