Vechtpartij met militairen: parket wil opgepakte jongere laten plaatsen

Het Brusselse parket gaat aan de jeugrechter vragen om de jongere die gisteravond werd opgepakt na een vechtpartij met militairen te plaatsen in een gesloten instelling. De 17-jarige probeerde bij de vechtpartij het dienstwapen van een van de militairen af te nemen en raakte gewond toen hij een klap van een wapenstok kreeg.
Archieffoto

Het incident deed zich gisteravond voor kort na 18 uur in het metro- en treinstation Brussel-West, in Sint-Jans-Molenbeek.

"Drie militairen die aanwezig waren in het station, preventief, zagen zich genoodzaakt in te grijpen bij een vechtpartij tussen een 15-tal jongeren", zegt Ine van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket. "Al die jongeren keerden zich tegen de militairen en er ontstond een schermutseling, waarbij één militair op de grond terechtkwam. Enkele jongeren probeerden daarop zijn dienstwapen te stelen. Dat is niet gelukt, maar een militair heeft wel een slag met een wapenstok moeten uitdelen."

"De jongen, geboren in 1998 en gekend bij de jeugdrechtbank, raakte hierbij gewond aan het hoofd. Hij werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Verschillende jongeren werden al geïdentificeerd."

Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend en onder meer de camerabeelden in het station in beslag genomen. De minderjarige wordt in de loop van de dag voor de jeugdrechter geleid en het parket vraagt dat hij in een gesloten instelling zou geplaatst worden.

"Uit de eerste analyse van de beelden blijkt dat de militairen niet anders konden dan ingrijpen en dat zij het nodige gedaan hebben om te vermijden dat hun dienstwapen in handen kwam van een groep jongeren", zegt het parket. "Ze zullen dus als getuige/slachtoffer verhoord worden."