VN: "België moet snel werk maken van Nationaal Mensenrechteninstituut"

België moet snel werk maken van de oprichting van een Nationaal Mensenrechteninstituut. Daarnaast moet ook het optionele protocol van de VN-conventie tegen foltering dringend geratificeerd worden. Dat waren de meest geformuleerde aanbevelingen tijdens het "universeel periodiek onderzoek" dat ons land vandaag moest ondergaan voor de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève.
AP2014
Archieffoto

Een honderdtal landen legden België op de rooster over de toestand van de mensenrechten in ons land. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders werd in totaal drie uur lang aan de tand gevoeld.

België krijg tijdens de ondervraging verschillende felicitaties voor de manier waarop rekening werd gehouden met de aanbevelingen die gedaan werden tijdens het eerste "mensenrechtenexamen", dat in mei 2011 werd afgenomen. Reynders beloofde dat de opmerkingen van de VN-mensenrechtenraad ook nu weer in de mate van het mogelijke opgevolgd zouden worden.

Heel wat landen wierpen ons land wel voor de voeten dat er nog altijd geen Nationaal Mensenrechteninstituut was opgericht. Maar de minister verzekerde dat België wel degelijk het engagement heeft aangegaan om daartoe over te gaan. Reynders maakte duidelijk dat de oprichting waarschijnlijk nog deze legislatuur zal gebeuren.

Ook het niet ratificeren van optionele protocol van de conventie van de VN tegen foltering werd onder vuur genomen. "We beseffen het belang van dat protocol, dat we dan ook al ondertekend hebben", zo reageerde Reynders. "De procedure voor de ratificatie van het protocol is aan de gang, we hopen het snel af te kunnen ronden."