Zwangere vrouwen beter niet naar Latijns-Amerika?

Ons land zou beter zwangere vrouwen afraden om naar bepaalde delen van Latijns-Amerika te reizen. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in De Wereld Vandaag op Radio 1. In veel landen heerst het zikavirus. En dat is gevaarlijk voor ongeboren kinderen.

Wat is dat zikavirus voor iets?

Het virus is al heel lang bekend, maar iedereen was het vergeten. Bovendien dacht men dat het een ziekte veroorzaakte die niet echt ernstig is: een verkoudheid, huiduitslag, wat gewrichtspijn. Maar nu denkt men dat het, met name in Latijns-Amerika, voor afwijkingen kan zorgen bij de foetus van zwangere vrouwen. Het veroorzaakt microcefalie: een klein hoofd en beperkt ontwikkelde hersenen. Het zorgt voor een zwaar gehandicapt kind, dus.

Men gaat daarvan uit omdat er vorig jaar in het noorden van Brazilië plots twintig keer meer gevallen van microcefalie werden vastgesteld dan de jaren daarvoor. En dat zou dus te wijten zijn aan het zikavirus. Maar honderd procent zeker is dat nog niet.
Voor volwassenen is het virus trouwens redelijk onschuldig en veroorzaakt het niet veel meer dan een verkoudheid en wat koorts.

Hoe wordt het virus verspreid?

Net zoals bijvoorbeeld het denguevirus wordt het zikavirus door muggen verspreid. De epidemie is het grootst in Brazilië en Colombia, maar de mug vind je ook in de landen errond.

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC waarschuwt voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.

Er is nog geen vaccin. En aangezien de ziekte hier niet voorkomt, is de kans dat er snel een vaccin voor ontwikkeld wordt eerder klein.

Moeten wij zwangere vrouwen afraden naar daar te reizen?

De Verenigde Staten zijn heel duidelijk: als je zwanger bent of als je van plan bent snel zwanger te worden, moet je je reis uitstellen. En ik denk dat het heel verstandig is om dat te doen. Een vakantie is dat soort risico niet waard.

Bij Buitenlandse Zaken is er voorlopig geen negatief reisadvies, maar dat heeft altijd wat tijd nodig. Als de landen zelf zeggen dat je beter niet komt als je zwanger bent en als de VS ervoor waarschuwen, lijkt het mij verstandig om dat ook te doen.