350 miljoen jaar oud grondwater moet huizen verwarmen in Mol

Onderzoekers van het Technologisch Onderzoekscentrum VITO in Mol zijn erin geslaagd om heet water uit de grond te halen. In het najaar zijn er op de Balmatt-site proefboringen gestart. Met het hete water kunnen grote gebouwen of huizen worden verwarmd.

"Na vijf jaar hebben we de bevestiging gekregen van ons vermoeden," zegt onderzoeker Geert De Meyer. "Wij hebben gisteren water van 350 miljoen jaar oud naar boven kunnen pompen, voor ons een heuglijk moment, én het bewijs dat onder onze voeten een enorm potentieel aan warmte zit," vult De Meyer aan.

Het gaat om water van in de tijd voor de dinosaurussen. Ze moesten wel eerst 3,6 kilometer diep boren. De boringen vonden plaats op de Balmatt-site van Mol.

"Geothermie is voor ons de warmtebron van de toekomst: CO2-neutraal, niet afhankelijk van weersomstandigheden zoals zon en wind. Kortom ideaal om huizen duurzaam mee te verwarmen," vertelt onderzoeker De Meyer.

Met het reeds opgepompte water kunnen de gebouwen van het Technologisch Onderzoekscentrum VITO in Mol worden verwarmd. De komende weken bekijken de onderzoekers hoeveel huizen in de toekomst kunnen verwarmd worden met geothermie.

Meest gelezen