"Ik beleef nu mijn jongensdroom"

2015 was het jaar van de doorbraak voor Tourist Lemc. Hiphopper Johannes Faes kreeg een gouden plaat voor "En route". De Antwerpse hiphop-troubadour speelde bijna elk festival plat. Resultaat: Tourist Lemc is met 5 nominaties een van de grote kanshebbers bij de MIA's, de muziekprijzen die vanavond worden uitgereikt. Deredactie.be sprak met hem.

"2015 was één lange aaneenschakeling van hoogtepunten", steekt Faes van wal. "Ik ben enorm blij met alles wat we afgelopen jaar hebben meegemaakt. Wat één album teweeg kan brengen! Niemand had dit zien aankomen. Toen die gouden plaat voor "En route" op Pukkelpop werd overhandigd, voelde ik dat alles serieuzer was geworden dan ik ooit had durven hopen. Ik had nooit gedacht dat een gouden plaat voor mij was weggelegd, laat staan zo snel."

De single "Koning liefde" was op alle radiozenders te horen. Die hit bracht de bal écht aan het rollen. "Het Rivierenhof in Deurne raakte twee keer op één dag tijd uitverkocht. Dat waren zeer speciale optredens, voor een thuispubliek met leuke gasten erbij. Hartverwarmend en magisch tegelijk."

Ook de festivalzomer zal Faes bijblijven. "Ik heb de zomer nooit eerder op die manier beleefd. Van festival naar festival rijden, ook in Nederland, in ons eigen tourbusje. Voor mij en de band was dat nieuw. Plezant om te kunnen proeven van het échte muzikantenleven. Ik droomde er als jonge gast al van om op de planken te staan (glimlacht). Geweldig om mijn droom te kunnen waarmaken."

Lies Borgers

Troubadour/hulpverlener

Faes combineert zijn muzikale carrière met een job als maatschappelijk werker in de Antwerpse wijk Seefhoek. "Twee verschillende werelden, maar ik kan zowel op het werk als op het podium mezelf zijn. Dat is het voordeel van de muziek die ik maak: Tourist Lemc is gewoon Johannes, de gast die ik in het dagelijkse leven ben. Ik sta in dezelfde kleren op het podium als waarin ik ga werken (lacht)."

2015 heeft de verhouding tussen beide werelden wel op zijn kop gezet. "Ik was altijd de hulpverlener die een beetje muziek maakte. Nu ben ik vooral muzikant en nog een beetje hulpverlener. Voor mij persoonlijk is die overgang heel natuurlijk verlopen. Voor mijn omgeving is het soms vreemd. Mijn collega's zien me werken terwijl ze tegelijk een nummer van mij op de radio horen. Het is écht een enorme misvatting dat je "binnen bent" als je een radiohit scoort. Ik blijf dus deeltijds werken en ik doe mijn job met veel passie en plezier."

"Liefst MIA voor album"

De vijf nominaties voor de MIA's zijn voor Faes de kers op de taart. De trofeeën in de categorieën doorbraak, Nederlandstalig en mannelijke soloartiest worden uitgereikt door het publiek. Over het beste album en de beste auteur-componist spreekt de muzieksector zich uit.

"Als artiest kan je niet zonder je publiek, maar je hebt ook de steun van de muziekindustrie nodig. Toen ik het nieuws over de nominaties hoorde, kon mijn dag niet meer stuk. Het gaat wel om de belangrijkste muzikale jury van dit land hè! Als zij jou vijf keer nomineren dan betekent dat iets. Ik hoef daarom niet per se te winnen. Of jawel, eentje toch (lacht)."

Welke MIA hij het liefst zou winnen, is voor Faes evident. "Beste album zou een mooie en belangrijke erkenning zijn voor "En route", de plaat die alles in beweging heeft gezet."

De Antwerpenaar heeft verschillende genres die hem na aan het hart liggen geshaket tot zijn eigen "Touristsound". Een nieuw genre dat aanslaat. "Naast hiphop ben ik altijd fan geweest van reggae en kleinkunst. Meer bepaald van Wannes Van de Velde. Hij is voor elke Antwerpenaar een icoon. Zijn invloed sijpelt enorm door in mijn muziek. Al ben ik natuurlijk geen charmezanger. Ik heb niet de mooiste stem, maar ik klink wel anders, kruidiger. Als een volkszanger."

"Nieuwe plaat én vader worden"

Na de MIA's staat er in het voorjaar een clubtournee gepland. Daarna volgt de festivalzomer. Maar dé grote mijlpaal van 2016 situeert zich in Faes' persoonlijk leven. "Kort na de MIA's word ik voor het eerst vader. Die gebeurtenis zal me ook als artiest zeker beïnvloeden. Ik haal sowieso mijn inspiratie uit mensen."

Dit jaar wil Faes dezelfde weg bewandelen als in 2015. "Er borrelen al ideeën op voor een nieuwe plaat. Ik doe enorm graag wat ik doe, dus muzikaal zal het in dezelfde lijn liggen van "En route". Ik ben wel meer getriggerd om af en toe eens een nummer te coveren."

Voor een Nederlands radioprogramma nam Faes "Let it go" van James Bay onder handen. En daarmee was hij niet aan zijn proefstuk toe. "Tijdens een optreden in West-Vlaanderen heb ik eens "Blanche en zijn peird" gebracht van Willem Vermandere. Geweldig plezant, ook al trok mijn West-Vlaams op niets. (lacht) Maar Stromae of Jacques Brel in een Tourist-jasje steken: dat zegt me wel iets."

Met hoeveel MIA's Tourist Lemc naar huis gaat, weten we op vanavond. De uitreiking van de Music Industry Awards is vanaf 20.40 uur live te volgen op Eén en op onze site.