"Ook in Duitsland moeten vluchtelingen cash geld afgeven"

Net als in Zwitserland, moeten vluchtelingen in bepaalde Duitse deelstaten een deel van het cash geld dat ze bij zich hebben, afgeven als ze aanspraak willen maken op steun. Dat zegt Joachim Herrmann, minister van Binnenlandse Zaken van Beieren, in de krant Bild.

"Asielzoekers worden bij aankomst in een opvangcentrum in Beieren doorzocht op documenten, cash geld en waardevolle bezittingen", vertelt de Beierse minister in de krant. "Die kunnen in bewaring worden genomen als ze meer dan 750 euro waard zijn."

In Baden-Württemberg zou de politie bezittingen van meer dan 350 euro inhouden. Volgens Bild ging het in december vorig jaar om gemiddelde bedragen van "vier cijfers" (of minimaal 1.000 euro) per persoon.

Beieren en Baden-Württemberg zouden hiermee het Duitse recht uitvoeren, dat bepaalt dat eerst het eigen vermogen van asielzoekers moet worden aangesproken.

De Duitse minister van Integratie Aydan Özoguz (SPD) zegt in de krant dat iemand die asiel aanvraagt, eerst een beroep moet doen op zijn of haar eigen inkomen en vermogen, zelfs als het gaat om familiejuwelen. "Ook al bestaan er nog hardnekkige vooroordelen, asielzoekers hebben het niet beter dan steuntrekkers", luidde het.

Zwitserland

Vorige week raakte bekend dat de maatregel ook al bestaat in Zwitserland. 1.000 Zwitserse Frank of zo'n 900 euro mogen de vluchtelingen bij zich houden. Wie geld moet afgeven, krijgt een bewijsje. Wie binnen de zeven maanden het land verlaat, krijgt zijn of haar geld terug. Wie blijft en begint te werken, moet tien jaar lang tien procent van zijn of haar loon afgeven, totdat hij of zij 15.000 Zwitserse Frank heeft terugbetaald. De Zwitserse hulporganisaties en de Verenigde Naties uitten toen felle kritiek.