Al 22.000 jihadisten gedood door coalitie

De door de VS geleide internationale coalitie die in Syrië en Irak de terreurorganisatie IS bestrijdt, heeft sinds de zomer van 2014 ongeveer 22.000 jihadisten gedood. Dat beweerde de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian op de nieuwszender France24.

De minister gaf tijdens het gesprek wel aan dat het gaat om een dodental dat "bij benadering" correct is.

"Er is al enige tijd geen groot offensief meer van Daesh (de Arabisch afkorting voor IS)", benadrukt de minister verder. "We bevinden ons in een situatie van grote kwetsbaarheid van Daesh, maar we moeten erg voorzichtig blijven." "Ik denk dat ze door onze interventies kleiner zijn geworden en door elkaar zijn geschud", klinkt het verder. "Maar ze zijn ook al gewend aan de nieuwe situatie."

Le Drian schat dat momenteel zowat 35.000 rebellen meestrijden aan de zijde van IS. Daarvan zouden er minstens 12.000 gerekruteerd zijn in het buitenland.